TORDAS-GYÚRÓI TÁRSULT EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

2020. április 9.

A Forum Martini szerkesztői kérésére készült írás Húsvét közeledtével:


Nyilvánvaló elrejtettség

Maradj otthon!” - Rengeteg helyről hallhattuk az elmúlt hetekben ezt a felszólítást, komolyan vagy tréfásan megfogalmazva, szavakban vagy dalba öntve, de mindig a biztonságot nyújtó otthon rejtekében való maradásra késztetve.
Bibliai történeteket alaposabban ismerő emberek számos szentírási történetet tudnak feleleveníteni emlékezetükben, amelyekben így vagy úgy előkerül az elrejtőzés, a védelem keresésének mozzanata.
Már az első emberpár próbált elrejtőzni Isten elől. Nóé bárkája biztos védelem volt a rajta levőknek az özönvíz idején. Mózes számára Midján földje jelentett menedékhelyet, majd a páska éjszakáján élte át népével együtt, mit jelent a vész idején menedéket találni és várni az Úr szabadítását. Jerikó ostroma előtt a kémek elrejtőzhettek Ráháb otthonában. Saul is elrejtőzött királlyá választása napján, megrettenve a rá váró feladattól, de később éppen előle kellett menekülnie és búvóhelyeket találnia a trónon őt követő Dávidnak.
A sor hosszan folytatható volna még, az ószövetségi utalásokban utolsóként hadd idézzem fel röviden Illés történetének azt a mozzanatát, amikor megfáradva a Hóreb-hegyen egy barlangban talált menedéket. Oltalmat keresett a királyi pár őt üldöző haragja elől éppúgy, mint az Isten megjelenésének közelségét jelző természeti csapások elől. Végül mégis ki kellett lépnie a barlang rejtekéből Isten jelenlétébe.
Különös böjti időt élünk. Míg máskor a böjtöt komolyan felvállalni igyekvők azon küzdenek, hogy a lemondásnak megfelelő formáját és tartalmát keressék, most mindez egészen közel jött – bár másként, mint vártuk. Megszoktuk, hogy a boltok polcain ott van a termék, amit vásárolni szeretnénk; most egy időre még csodaszámba megy, ha lisztet vagy élesztőt találunk. Megszokott baráti és családi találkozások, munkánkhoz kötődő megbeszélések maradnak el vagy öltenek új formát. Otthon maradtunk. Innen kitekintve várjuk a kedvező változást és próbáljuk elgondolni, hogyan megy tovább az élet.
Jézus tanítványai számára a nagyheti események után rövid időre minden kapcsolat megszakadt a külvilággal. Félelem és elővigyázatosság formálta tetteiket és tétlenségüket. Együtt voltak – szinte családként –, de másoktól elkülönülve. Talán kiléptek volna onnan, de ott, akkor nem tudtak egymástól távolra kerülni a fejükben kavargó gondolatokkal és szívüket nyomasztó terhekkel. Jelen volt a gyakran nagyhangú és hirtelenszavú Péter, a helyzetet alaposan felmérő és számítgató Fülöp, a kétségeit nem palástoló Tamás, a keveset is mindig megbecsülő András, a szeretet mélységével és reménységével küzdő János és a többiek is. Júdás hiányzott immár végleg közülük. Nagypéntek elrejtett csodája után, Húsvét ragyogó csodája előtt. Kegyetlenül nehéz lehetett nekik önmagukkal és egymással is.
Többen, akik eddig a hétköznapi feladatainkat teljesítve azt éltük meg, hogy szinte elrohantunk egymás mellett családtagjainkkal és gyermekeink mintha egy szempillantás alatt nőttek volna fel, most naphosszat együtt vagyunk. Egyikünknek iskolává lett az íróasztala, másikunknak a munkahelye költözött a nappali sarkába. Számítógép előtt ülünk, tanulunk, konferenciabeszélgetéseken veszünk részt, nagyszülőkkel vagy barátokkal beszélgetünk így. Lehet, hogy már éppen semmi fontos tennivalónk sincs, mégis, most is az online világ nyújtotta búvóhelyeket keressük, ahol nem kell önmagunk gondolataival, nehézségeivel vagy éppen egymással szembenéznünk.
A sír elrejtettségéből Húsvét hajnalán valóságosan előlépett a Feltámadott. Megjelent az otthonukba és gondolataikba zárkózott tanítványoknak. Szavai: „Békesség néktek!”, az élő Krisztus gyógyító jelenlétének csodáját hirdették és hirdetik ma is.
Valószínűleg az idei Húsvétot otthonainkban fogjuk ünnepelni. Remélem, hogy sokunknak megadatik majd annak az öröme, hogy igeolvasásban, imádságban – milyen sokaknak jelenthet most is támaszt az értük mondott imánk –, megbocsátásban és bocsánatkérésben, és annak őszinte örömében lehetünk együtt, hogy milyen hatalmas ajándék a családunk.
Remélem, hogy az előttünk álló ünnepen és hétköznapokon is sokan átélhetik, mit jelent a magunk lelki rejtőzködését feladva őszintén kilépni Isten jelenlétébe. Az egyház közösségébe teret és időt átívelően beletartozunk mindannyian, akiknek életében megadatott az a csoda, amit Pál apostol ír a kolosséi levél 3. fejezetében, életünk Krisztusban elrejtett életté lett. Ő menedék ezekben a nehéz hónapokban is, reménységünk, hogy ebből a most kialakult helyzetből hamarosan megszabadít.

Mégis, bármi történjék is velünk és körülöttünk, nem feledhetjük és hallgathatjuk el, hogy minden helyzettől és körülménytől függetlenül Krisztusban van az igazi szabadulás, bűnbocsánat, feltámadás és örök élet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése