TORDAS-GYÚRÓI TÁRSULT EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

2013. április 21.

Hitre nevelés, hitben nevelés - Teaklub

A témáról nem is olyan régen már beszélgettünk a Vasárnapi Iskolai Szövetség előadása kapcsán.






"Figyelj, népem, tanításomra, fordítsátok felém fületeket, amikor beszélek! Mert példázatra nyitom számat, ősrégi titkokat akarok hirdetni. Amiket hallottunk és tudunk, mert őseink elbeszélték nekünk, nem titkoljuk el fiaink elől, elbeszéljük a jövő nemzedéknek: az ÚR dicső tetteit és erejét, csodáit, amelyeket véghezvitt. Intelmeket írt Jákób elé, tanítást adott Izráelnek, és megparancsolta őseinknek, hogy adják azokat tovább utódaiknak. Tudja meg ezt a jövő nemzedék, a születendő fiak, és ha felnőnek, beszéljék el fiaiknak, hogy Istenbe vessék bizalmukat; ne felejtsék el Isten nagy tetteit, és tartsák meg parancsolatait." (78.zsoltár)

Egyikünk részt vett egy előadáson, ott hangzottak el az alábbiak:
  • Nem szükséges előrébb járnunk a hit kérdéseiben, hiszen nekünk is folyamatos növekedésre van szükségünk, fejlődhetünk együtt a gyerekekkel.
  • A hitre nevelés elsődleges helye a család. A mi élő példánk a leghatásosabb. Fontos, hogy ne viselkedjünk máshogy, mint amit tanítunk. Lássák, hogy valóban Istenben hiszünk, benne bízunk, és nehézségek esetén tőle várunk segítséget.
  • Lássák, hogy olvassuk a Bibliát.
  • Igeversek tanításának fontossága - később nehézségek esetén talán eszébe jut. Minden hónapra egy igevers kinyomtatva és jól látható helyre téve a lakásban - így sokat látja mindenki.
  • Az Igén keresztül megtanulhatják, hogy bízhatnak Istenben és számíthatnak rá. Ne az ítélő Istent állítsuk a központba, hanem a jó Atyát.
  • Megtaníthatjuk kommunikálni Istennel. Ha Jézusnak öröme vagy gondja volt, ő is mindig félrevonult és  elmondta azt az Atyának. Mi is bármikor fordulhatunk hozzá.

Mindannyiunknak van gyermeke, mindenkiben felvetődött sok gondolat ennek kapcsán, néhányat lejegyeztem:

- Igazi gyermeki hitük van még a gyerekeinknek. Elfogadják amit mondok Istenről és Jézusról, mert a gyereknek a szülők szava még igazság. Amit mi mondunk nekik, az úgy van. Sokszor eszünkbe jut azonban, hogy mi lesz majd ebből a gyermeki hitből? Ha nőnek, és különböző hatások érik őket, vajon megtartják -e a hitüket?
- Elgondolkodtunk azon is, hogy bár látják a mi kis mindennapi bűneinket, látják, hogy vizet prédikálunk és bort iszunk, ennek ellenére megtérnek, és hitben kívánnak élni, az a legnagyobb kegyelem Istentől.
- Sokunk imádkozik azért, hogy meg is maradjanak a hitben.

A bejegyzést készítette: KÁE


1 megjegyzés:

  1. Számomra a legmegdöbbentőbb, hogy sok példa van a nagyon korai megtérésre. Vannak tapasztalatok, hogy 6éves gyerek adja át az életét az Úrnak.
    Drága Uram! Kérlek Te keresd meg gyülekezetünk kicsinyeit. Segíts, hogy valóban az evangéliumöt hallhassák gyerekeink. Ámen

    VálaszTörlés