TORDAS-GYÚRÓI TÁRSULT EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

2012. augusztus 14.

Napközis tábor 2012. 1. nap

"Az Úrtól jön a szabadulás." (Jónás 2, 10. c.)


Közel 50 gyerek, sok segítő lelkes szülő, nagyszülő, kistestvér, nomeg a három főszervező: Zsolt, Villő és Edit. Az ő részvételükkel és aktív közreműködésükkel indult  ma az idei napközis tábor a tordasi parókián. Mi újoncként az idén először vettünk részt ezen a -talán mondanom se kell mekkora izgalommal várt- eseményen.

Reggeli gyülekező



A könnyebb koordinálás és irányíthatóság érdekében a szervezők korosztályok szerint négy csoportba osztották a gyerekeket. Minden csoport védjegye egy bibliai állat lett (hal, oroszlán, szamár, és bárány), amihez színeket is rendeltek. Így van kék, citromsárga, narancssárga és zöld csapat.

Készülnek a csoportbeosztás szerinti nyakbavalók

A Nap első felében a kisebbek a gyülekezeti teremben készültek Jónás történetének előadására.

"Gyakoroljuk a hullámzást!"

Ezalatt a nagyobbak Emese irányításával játékos  formában ismerkedtek, és próbálták egymás nevét megjegyezni.

"Aki a labdát kapja mondja hangosan a nevét!"

Beindult a komolyabb játék is: volt adj király katonát,


és "ki tud több halacskát megfogni egy lélegzetvétel alatt"? ("Halacskák" a kör közepén "úszkálnak", a fogó pedig egy mély lélegzetvétel után "lemerül" közéjük, és addig foghatja a halakat, ameddig tart a levegője.) Ez utóbbi (az a bizonyos "egy szusz") ellenőrzésére ("Isti, biztos, hogy még mindig nem vettél levegőt? Már egy perce rohangálsz a halak között... :-)))) még nem sikerült pontos módszert kidolgozni, de a cél megvalósult, a gyerkőcök felszabadultak, jól érezték magukat, és az ismeretlenek is szóba elegyedtek egymással.
A sok szaladgálás meghozta az étvágyat is, épp időben: érkezett a tízórai.


Tele hassal jól esik az éneklés: a templomban hálaadó ima után, Villő gitáros kíséretével dalra fakadt a napközis banda,


majd megnéztük a kék  csapat előadását Jónásról és a cethalról.
"És Jónás nem akart Ninivébe menni."
Istentől jön a szabadulás

Szabad játék következett ezután: a trambulin (itt egész nap nagyüzem folyt, bizony időben sorba kellett állni ha valaki szeretett volna a "ketrecen" belülre kerülni), a hinta és a homokozó voltak a legnépszerűbb terek és helyek, ahol aktívan lefoglalták magukat a csapattagok.




Azok, akik szervezett játékra vágytak (fiúk = foci) Szabolcsnál jelentkezhettek, aki egész délelőtt kapható volt a legkülönbözőbb labdajátékokra és fogócskákra.



Köszönjük Szabolcs a fáradhatatlanságot!

Emesénél törökülésben körbeülős játékkal lehetett kitölteni az ebédig hátralévő időt.

"Ritmusra!"

Közben erős emberek és lelkes segítőik megterítettek az ebédhez, ami olyan finom volt, hogy a fogásonkénti két repeta az átlagnak mondható. Köszönjük a készítőknek!




Ebéd után következett a tábor (előző évi tapasztalatok szerint) legproblémásabb pontja: az ebéd utáni pihenés (szándékosan nem írtam alvást :-)) Már azt nehéz volt megvalósítani, hogy ebéd után ne rohamozza meg újra mindenki a hintát és a trambulint... De győzött a szervezők elképzelése: a kicsik, akik tényleg fáradtak voltak (Sári már 11 órakor kérdezte, hogy mikor lehet aludni, mert nagyon álmos) elvonultak aludni a gyülekezeti terembe Edittel és Emesével. És elaludtak. Mármint a gyerekek. A felnőttek hősiesen ébren maradtak. Bizonyíték következik:



Volt, aki alternatív alvóhelyet választott. Hát igen, a cél érdekében bármi megengedett...
A nagyok ezalatt társasjátékkal töltötték az időt.

Activity

A délutáni ébredést finom uzsonna követte,


majd mindenki bekapcsolódott a kézműves foglalkozások valamelyikébe. Edit vezetése és útmutatása alapján origami papírhalat lehetett hajtogatni, és/vagy mécsest ragasztani pauszpapírból. A legtöbb gyerek mindkét feladatot teljesítette. Igazán szép és fantáziadús munkák születtek mécseskészítés közben.












A papírhalak pedig egy táblára kerültek, aminek a hét folyamán még szerepe lesz a tábor történetében.



Mi az utolsók között hagytuk el a helyszínt, kisebb ellenvetések közepette ("De anya, miért nem mész haza és hozod el a vacsorámat, akkor még maradhatnánk...?" :-))). Azt gondolom, ez többet mond minden szónál arra az Apa által hazaérkezés után feltett első kérdésre, hogy: "Na, milyen volt az első nap?"
Jelentem, mindenki lelkesen várja a holnapot.

A beszámolót készítette: Kokaveczné Árvai Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése