TORDAS-GYÚRÓI TÁRSULT EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

2014. szeptember 30.

Kiállítás és előadás Gyúrón


Művészeti iskolás diákok alkotásait bemutató kiállításnak és Kuna Ágnes festő-restaurátor (aki egykor maga is a művészeti iskola növendéke volt) előadásának adott otthont az új gyúrói gyülekezeti terem szeptember utolsó szombatján.

FÉNYKÉPES BESZÁMOLÓ!

Ági, mint frissen végzett lelkes és jól képzett szakember mesélt arról, hogyan lett belőle, a művészetet kedvelő és már fiatalon is magas szinten művelő diákból évek hosszú munkája, tanulása alatt olyan szakember, aki nemcsak megpróbál az eredeti állapothoz a leginkább hasonlóvá tenni egy festményt, hanem kutatja annak történetét, kort és festészeti technikát elemez röntgenképeken, elektromikroszkópos felvételeken, UV- és surlófényes fotókon, lakk- és festék-rétegrendet vizsgál természettudományos laborban, komoly és megfontolt döntéseket hoz a festmény épségének és eredetiségének megőrzése érdekében, képkeretet alkot, asztalosokkal és egyéb mesteremberekkel konzultál, szükség esetén rovarkártevők ellen kezeli a restaurálásra szánt darabot. Azt hiszem, Ági előadása alatt mindannyian elcsodálkoztunk, mennyire sokrétű, szinte már polihisztori tudást igényel az a háttérmunka, amely egy kép restaurálása közben zajlik. 


A gyülekezet nevében szívből gratulálunk ahhoz, hogy végigment azon a valószínűleg nem mindig sima, de nagyon szép úton, ami ahhoz vezetett, hogy festő-restaurátorként bemutathassa nekünk ennek a hivatásnak a szépségét, rejtelmeit és összetettségét.

Isten áldását kérjük munkájára, és egyszersmind reménykedünk abban is, hogy gyülekezetünk a közeljövőben szert tesz majd arra az anyagi forrásra, amely ahhoz szükséges, hogy templomaink igen erősen restaurálásra szoruló oltárképeinek helyreállításában is részt vegyen. 





Ezek Ági saját, nagyrészt még az egyetemi felvételihez készített munkái (kivéve a Krisztus a kereszten című festményt, amit restaurál)

A képzőművészeti iskolás diákok művei



Az alkalmat szeretetvendégség és kötetlen beszélgetés zárta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése