TORDAS-GYÚRÓI TÁRSULT EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

2013. május 17.

Bajorok és magyarok Tutzingban

Az a megtiszteltetés ért, hogy 2013. május 13-15. között másodmagammal képviselhettem a magyar evangélikus lelkészfeleségeket Németországban.


Ceglédi kedves barátnőmmel, Péterné Mestery Ritával vasárnap éjszaka keltünk útra, hogy mintegy tízórás vonatozás után megérkezzünk a festői szépségű Tutzingba. A kisváros Münchentől délre, a Starnberger tó partján fekszik, a bajorok „balatoni” üdülőfaluja. Közvetlenül tó parti elhelyezkedésű a német evangélikus egyház tulajdonában lévő csodálatos barokk kastély, amely az egyház által szervezett konferenciáknak, koncerteknek és egyéb programoknak ad otthont.

A háromnapos program, amelyre meghívást kaptunk, hasonlított a Magyarországon is évente megrendezésre kerülő papné-találkozók menetrendjére. Az idei alkalom témája a „Lelkészlak mítosza” (Mythos Pfarrhaus) volt. Előadások, beszélgetések, a bőséges étkezések melletti közvetlen beszélgetések, esti kulturális programok, kirándulás és záró Istentisztelet alkották a napok vázát, amelyek a parókia körüli anyagi és lelki gondokat, örömöket járták körül. Ez a felsorolás nem adhatja vissza a vidám perceket, a komoly probléma-felvetéseket, a madárcsicsergést a reggeli áhítat alatt, a személyzet figyelmességét, a lélek mélyéig ható énekhangokat a barokk gazdagsággal díszített teremben, az ősi fák és a felhőkbe burkolt hegyek látványát. Nagyon hálásak voltunk a résztvevőknek a közvetlenségükért, barátságos közeledésükért, igyekeztünk korlátozott nyelvtudásunkkal viszonozni.

Különösen felemelő pillanata volt a találkozónak, amikor a kb. 50 résztvevő elé kiállva, pár szóban hangot adhattunk a konferencia során felmerült gondolatainknak. A találkozó témája kapcsán megállapítottuk, hogy mi férjeink és Isten iránti szeretetünk miatt tudunk örömmel szolgálni gyülekezeteinkben. Végül bátorítottuk őket, hogy éljenek a bajor-magyar kapcsolat lehetőségeivel: hívtuk őket, látogassanak el a szeptember végén megrendezésre kerülő magyar papné-találkozóra. Úgy gondolom, sikerült méltón képviselnünk Magyarországot.

Ezúton is szeretném megköszönni a Magyarországi Evangélikus Egyház Külügyi Osztályának a lehetőséget, a menet közben felmerülő nehézségek gyors és rugalmas megoldását.

További képek itt találhatóak.

 Süller Villő

1 megjegyzés:

  1. "mi férjeink és Isten iránti szeretetünk miatt tudunk örömmel szolgálni gyülekezeteinkben" - e mondat minden szava, és a mondat üzenete is nagyon szép!

    VálaszTörlés