TORDAS-GYÚRÓI TÁRSULT EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

2012. október 25.

„Mindent vizsgáljatok meg”

http://ovoda.aporisk.hu/UserFiles/n/o/no_newage_1.jpg  (1 Thessz 5,23)

New Age a gyerekszobában

 

A „New Age” kifejezést ma sokan használják és gyakran hallani felőle. Azt, hogy pontosan mit is értenek alatta és mit jelent, én sem tudtam. Azonban a legutóbbi VISZ Tanítói Műhelyében elhangzott Draskóczy Gábor előadása sok mindent tisztázott bennem.

Az előadó a New Age állításaival szemben Isten igéjét állította, így haladtunk végig a kialakulás és a terjedés történetén.
A New Age eredete az asztrológiában keresendő, és e mellé jönnek még más „irányzatok”, mint a teozófia, hedonizmus, panteizmus, manizmus. Tagadják Isten mindenhatóságát, hol az emberben, hol pedig személytelen erőkben keresik a megoldást. Egyik indiai vezetőjük megfogalmazta, hogy nem a hinduizmust szeretnék megreformálni, hanem a kereszténységet eltörölni. Vezetőik, guruik, isteni magasságba emelik saját magukat, és nem riadnak vissza attól sem, hogy Jézus szavait használják saját céljaikra.Az előadó szavait használva a „New Age egy lelki, szellemi svédasztal”, melyen mindenki azt kínál, amit akar, és mindenki azt veszel el, amit akar.
Az elméleti háttér megismerése után a gyakorlati oldal került előtérbe. A háló, mert így nevezik, amely igyekszik megfogni a lehető legtöbb követőt a mozgalomnak, ki van vetve. Mindenkit ér és nagyon fontos, hogy tudjuk mi igaz belőle és mi nem, mi az, ami árt nekünk és mi az ami használ. Tehát a gyakorlatban is mindent meg kell vizsgálnunk, a serpenyő egyik felében mindig Isten igéje és útmutatása áll, a másikon pedig a vizsgált tétel.
Fontos, hogy megvédjük a gyermekinket, mert az oktatásban, a mesékben, a gyerekszobában is ott van már a háló.
A háló elemeiként említette az előadó, a homeopátiát, alternatív pedagógiákat, agykontrollt, jógát, íriszdiagnosztikát, meditációt. (bővebb információt a hanganyag tartalmaz).
A megoldás folyamatát 7 pontban fogalmazta meg:
- Döntsd el, melyik irányt követed.
- Vállald a felelősséget!
- Szentelj időt a problémának
- Nyisd fel a szemüket gyermekeidnek!
- Adj bibliai tanítást!
- Légy bátor nemet mondani!
- Adj jobb dolgokat a gyerekek kezébe! (pl. zenetanulás)
- És ne feledd, sose késő változtatni.

Az előadás óta sokat gondolkozom, végig gondolom a meséket, amelyeket a gyerekeim néznek, végig nézem a játékokat, amelyekkel játszanak. Ezeket eddig is megtettem, de most nevén van nevezve az „ellenség”. Pontosabb képem van a „mit nem”-ről. Csak arra kérem Istent, adjon bölcsességet a mérlegeléshez, és óvja meg gyermekeimet/inket, a rossz döntéseinktől és a hálóba gabalyodástól.
Fodor-Adorjáni Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése