TORDAS-GYÚRÓI TÁRSULT EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

2012. október 27.

Halloween… nélkülem!

http://velunkazisten.hu/system/files/images/johir/halloween_nelkulem.jpg
 Klári és Dávid kíváncsian nyomják orrukat a kirakatnak. Az üveg mögül ronda sütőtökök vigyorognak vissza rájuk.
-  Brrr, nézd azt a koponyát!
- Ne félj, nem igazi! – mondja Dávid nyugodt hangon, de Klárit kirázza a hideg. – Különben Karcsiéknál is lesz Halloween parti. Jössz?
-  Még nem tudom, de most mennem kell. Szia!
A pékség kirakatában is plakát lóg, mely nagybetűkkel hirdeti: „Ördögien finom Halloween sütik!” A Halloween mindenkinek jó pénzkeresési forrást jelent. Varázsló kellékek, vámpír jelmezek, pókhálók, csontvázak – szórakoztatniuk kellene, ...

...ám inkább félelmet keltenek. Minden évben megnő ilyenkor a boltok forgalma.
-  Na végre Klári, nagyon későre jár. Hol voltál ilyen sokáig? – kérdezi anya. – A vacsora már tálalva van.
-  Hú, farkas éhes vagyok! … De hová tűntek a töklámpások az ablakból?
-  Kidobtuk őket – válaszolja apa.
-  Kidobtátok?
Klári nem egészen érti a dolgot. Édesanyja kezébe nyom egy képes újságot.
-  Olvasd csak el ezt a cikket!
Klári leteszi a villáját. A cikk olvasása közben a pizza kis híján a torkán akad.
„Halloween – boszorkányok és Sátánhívők ünnepe.” A történet több mint 2000 éves.
Október 31-e az új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket.
- Apa, ezek szerint a Halloween az ördög fesztiválja! – szörnyülködik Klári.
Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: „mindenszentek előestéje.” Ezen az estén a varázslók répákat vájtak ki és mécsest tettek a belsejükbe. A répalámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: „Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták. Klári leteszi az újságot. 
Apa tovább magyaráz. – Azok, akik szellemnek öltöznek ezen a napon, bekopognak minden házhoz, és valami édességet kéregetnek, erre a pogány hagyományra emlékeznek. Isten ezt mondja a Bibliában: „Ne tanuld el azokat az utálatos dolgokat, amelyeket azok a népek művelnek (5 Mózes 18, 9-14). Isten szeretet, azért figyelmeztet minket, mert szeret bennünket. Parancsolatai jók, ezért érdemes ráhallgatnunk és elfordulnunk mindentől, ami rossz. A Halloween az ördög éjszakája. Azok, akik részt vesznek benne, akár viccből, akár komolyan, Isten ellenségének, a sátánnak uralma alá adják magukat, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak.
- Én ezt eddig nem tudtam. Mától fogva lehet Halloween… nélkülem! – mondja anya eltökélten.
- No és olvastad azt is, amit az áldozatokról írtak? – kérdezi apa. Klári elsápad. – Embereket áldoztak a sátánnak. Hatalmas kosarakba ültették, majd elevenen elégették őket. Az ördög nem csak hazudik. Isten elmondja az Igében, hogy az ördög embergyilkos a kezdetek óta (János 8, 44). A Halloween mindig is az ő napja volt és ma is az. Halloween a boszorkányok és a sátán legfontosabb ünnepe.
Klári nem gondolkozik sokáig:
- Döntöttem: nem megyek el a Halloween partira!
A Dávidnak küldött tömör sms így hangzik:
Lehet Halloween... nélkülem!
Ne félj! Jézus feltámadt, Ő a győztes! Higgy Jézusban, és rátalálsz az igazi örömre, amely nem a gonosz dolgokban keres szórakozást.
Elfriede Grotz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése